FOREX kalkulátor

Gyorsan és biztonságosan a magas hozam elérése

most már valóság.

MENÜ

A tőzsdei kereskedés alapvető szabályait 23 pontban foglalták össze a tőzsdestratégia.hu weboldalon.

Az alábbi link közvetlen a 23 szabály oldalára irányít.

http://www.tozsdestrategia.hu/Publicat/Szabalyok/szabalyokossz.htm

 

1. szabály

A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai

1. szabály: Legyen kereskedési stratégiánk, és azt tartsuk is be!

Ez az első és az egyik legfontosabb szabály. Később a szabályok között több olyan lesz, ami már eleve feltételezi valamilyen stratégia meglétét. Most itt arra hívjuk fel a figyelmet, hogy szabályrendszer, kereskedési terv nélkül tőzsdei pályafutásunk valószínűleg nem lesz hosszú. Érdemes megismerni többfajta stratégiát, azokat kipróbálni és a legsikeresebb(ek) mellett megmaradni. Nem kizárt, hogy ez több különböző rendszer lesz. A legfontosabb, hogy a megismert szabályokat, ha már elhatároztuk, hogy követjük, akkor feltétel nélkül tegyük azt. Súlyos, sajnos azonban gyakran elkövetett hiba a stratégiától való spontán eltérés, annak nem betartása. Egyik stratégia sem hoz azonnali, egyszerű nyereséget, de azt fontos kijelenteni, hogy egy-egy stratégiáról nem mondhatjuk ki, hogy nem túl eredményes, ha annak betartása előzőleg csak kevéssé történt meg. Először meg kell tanulni az adott taktikát, majd alkalmazni kell pontosan az előírtak szerint, és csak egy későbbi időpontban lehet levonni a következtetéseket az adott stratégia eredményességét illetően.

Először tehát tanulnunk kell, azután a tanult anyagot „előadni”, és csak ha mindez tökéletesen megy, akkor lehet a stratégia ereedményességét megviszgálni. Más sorrend semmiképpen nem jó!

 

2. szabály

A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai

2. szabály: Tartsuk nyilván kereskedési eredményeinket!

Az eredmények nyilvántartása több szempontból is fontos. A tranzakciók puszta adatainak elemzése módot ad a teljesítmény folyamatos nyomonkövetésére. Ez főként a gyakran kereskedők számára fontos, mert fejben már nem követhető, hogy mikor, mit csináltak, és az milyen erdménnyel zárult.

Ennél talán még fontosabb ok a nyilvántartásra egy általában nem használt, de a sikeres kereskedést nagymértékben segítő eszköz. A veszteséges tranzakciók számadatai mellett érdemes feltüntetni a hiba okát is. Az esetek túlnyomó részében ugyanis a veszteséges pozíciók lezárása után pontosan tudjuk, hogy mit hibáztunk. Általában a használt stratégia szabályait szegjük meg valamilyen módon. Írjuk le a a hibát szövegesen. A tranzakciók későbbi visszanézésekor ezeket a hibákat is olvashatjuk majd, és ez megkönnyíti a hiba kijavítását, segítve azt, hogy legközelebb  lehetőleg ne kövessük el. Mindez pedig nagymértékben javíthatja általános eredményességünket.

Asztali nézet